Ιωάννα Καλαφατάκη

Company about

Η Ιωάννα Καλαφατάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών : ’Ομαδική και Διαπολιτισμική θεραπεία’ του Goldsmiths, University of London (2007). Παράλληλα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της ως ψυχοθεραπεύτρια στην Υπαρξιακή Συστημική Οικογενειακή προσέγγιση στο Iνστιτούτο “Αντίστιξη”.
Στο Λονδίνο, εργάστηκε στο Κέντρο ημέρας Hackney Independent Living Team με ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες. Στην Αθήνα, από το 2008 και για δέκα έτη υπήρξε επιστημονική συνεργάτις ιδιωτικών κέντρων ειδικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Από το 2017 εργάστηκε ως ψυχολόγος στους Παιδικούς σταθμούς Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής, στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Περιστερίου (ΕΝΕΕΓΥΛ) και σε Γυμνάσια και Λύκεια στην Περιφέρεια Πειραιά. Στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων έχει υλοποιήσει βιωματικά σεμινάρια σε γονείς καθώς και ομάδες προαγωγής ψυχικής υγείας εφήβων, έχει συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα ‘Θετικά πρότυπα’ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του ΕΚΠΑ κ.α. Στα πλαίσια της επαγγελματικής της ανέλιξης εμπλουτίζει τις γνώσεις της παρακολουθώντας μετεκπαιδεύσεις, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Ενδεικτικά έχει πραγματοποιήσει την Εκπαίδευση στην Αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), την εισαγωγή στη Δραματοθεραπεία και Κινησιοθεραπεία στο Sesame Institute UK, την εκμάθηση του κώδικα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών (σύστημα Braille), το Γεννεογράμμα στο Ινστιτούτο ‘Αντίστιξη’.
Από το Μάιο του 2020 εργάζεται ως ψυχολόγος στο Κέντροο Παιδοψυχικής Υγιεινής - Θεραπευτικό Τμήμα Εφήβων- ασκώντας διαγνωστικό και θεραπευτικό έργο σε εφήβους, γονείς και οικογένειες. Πραγματοποιεί αξιολογήσεις μαθησιακών δυσκολιών σε εφήβους, συμμετέχει σε ομάδες εποπτείας εκπαιδευτικών και ειδικών ψυχικής υγείας καθώς και σε επιστημονικές δράσεις του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής προς την ευρύτερη κοινότητα.